Bookmark and Share

Odin

De to fragmenterede bronzenåle med hjelmklædte mandshoveder er begge fundet på storgårdspladsen fra Tissø. Figuren til venstre bærer en hjelm med horn udformet som rovfugle - måske er den skæggede kriger en afbildning af vikingetidens øverste gud, Odin, med de to ravne Hugin og Munin? Foto: Nationalmuseet.

 

Odin er søn af Borr og Bestla og tilhører asernes slægt. Han anses for at være hovedguden i nordisk mytologi og kaldes ofte for Alfader fordi han er skaber af himlen, jorden og alle guderne.

 

Ligeledes anses han også for at være visdommens gud, fordi han ofrede sit ene øje i Mimers brønd, for at opnå evig visdom. Han er også krigsgud, og bestemmer dermed hvem der skal leve og dø i kamp. De stærkeste krigere udvælges og inviteres til at leve sammen med Odin i Asgård, hvor de forberedes til den sidste krig i Ragnarok.

 

Ifølge myterne hang Odin med hovedet nedad i Yggdrasiltræet i 9 dage, som en ofring til sig selv, hvorved han opnåede digterevnen.

 

Odin er blandt andet afbilledet på en Gotlandsk billedsten, hvor han ses ridende på sin otte-benede hest Slejpner, ledsaget af de to ravne Hugin og Munin. Ved Tissø er fundet fragmenter af dragtnåle med hjelmklædte krigere, som kan forestille Odin samt små hestefigurer, hvoraf nogle kan tolkes som forestillende Slejpner.  

Sleipner - Odins ottebenede hest. Foto: nationalmuseet