Bookmark and Share

Thor

Dragtbroche af bronze med Thors to geder. Den blev fundet ved udgravningen af storgården fra yngre jernalder og vikingetid ved Tissø nær Kalundborg. Foto Nationalmuseet

Thor er søn af Odin (Alfader) og Fjørgynn (Jorden) og tilhører asernes slægt. Han er, sammen med Odin, en af de mægtigste guder i den nordiske mytologi. Thor fremtræder i myterne som en dæmondræber, der konstant kæmper for at overvinde jætterne. Hans hammer Mjølner, har til dels fungeret som et våben til at skabe lyn og torden på himlen - men det er nærliggende, at hammeren også har været et rituelt redskab, brugt til indvielseshandlinger af forskellig art.

 

Thors stridsvogn bliver trukket hen over himlen af de to bukke, Tandgnost og Tandgrisner. Thor anses som en værner af kosmos imod alle kaoskræfter, samtidig med, at han forbindes med regn og torden og dermed frugtbarhed, vækst og liv. 

 

Vi har arkæologisk vidnesbyrd i hele Norden for, at Thor har været en vigtig gud i vikingetiden - ofringer af miniature Thorshamre findes ved udgravninger i store dele af Skandinavien. Blandt andet har vi adskillige Thorshamre fra stormandsgården ved Tissø. Endvidere har vi, ligeledes fra Tissø, et dragtspænde af bronze, der højst sandsynligt forestiller Thors to bukke. Thor nævnes også på enkelte runesten fra Danmark, hvor han bedes komme og vie stenen.